De eerste wandeling door de wijk
woensdag 13-12-2006

Wandeling 1 van twee Wijkcomité Oost leden door de wijk van ’s morgens van 11.00 uur tot 12.30 uur.

We starten bij het kruispunt Heijdenrijckstraat/MuseumKamstraat en Museum Kamstraat. Op dat moment zijn de verkeerslichten uitgeschakeld in verband met werkzaamheden. 100 meter voor kruising staan aan twee zijden aan de Berg en Dalseweg borden:
“Verkeerslichten buiten werking matig uw snelheid”.
Het is opvallend hoe hard er gereden wordt op de Berg en Dalseweg…. Misschien komt dat ook wel omdat voor de borden auto’s geparkeerd staan?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We kijken heel goed uit en steken voorzichtig over op de voetgangersoversteek van Heijdenrijckstraat naar de Museum Kamstraat en worden toch nog bijna aangereden door iemand die vanuit de Heijdenrijckstraat linksaf de Berg en Dalseweg inrijdt. We vermoeden dat de automobilist nu nog niet begrijpt waar wij vandaan kwamen en waarom wij dachten voorrang te hebben….

De Museum Kamstraat in en de eerste zijstraat rechts is de Pater Leijdekkerstraat; aan de rechterzijde staan volop auto’s geparkeerd. We bedenken, dat het voor de vuilniswagen tobben wordt want aan de groene zakken te zien moet die vuilnisauto vandaag nog langskomen. Wachten tot die auto komt duurt ons te lang….
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We lopen door en aan de rechterkant na de flat de Canabae komt een fietspad uit op de Museum Kamstraat; de fietsers hebben een lekker vaartje, want het fietspad loopt af en de fietsers rijden in stevige vaart de kruising op. We vragen een wat oudere man om de route voor ons te fietsen voor een foto. De man fietste gelukkig heel langzaam en kwam daardoor niet in botsing met een auto die uit de Jan van Goyenstraat kwam met een behoorlijke snelheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We lopen de Museum Kamstraat uit en fotograferen voor alle zekerheid het eenrichtingbord aan het einde van de straat; er wordt hier namelijk veelvuldig tegen de richting ingereden. We bedenken een heel zwak excuus voor de automobilisten: het bord is wel erg groen door de groene aanslag…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Richting Batavierenweg verbazen we ons over en spreken we onze afschuw uit over de hoeveelheid blik, dat er geparkeerd staat. Langs stoepranden, op hoeken en zelfs in een bocht om het pleintje staat het blik. Punt 1 ziet het er niet uit en punt 2 het staat echt geparkeerd op plekken waar het uit het oogpunt van veiligheid niet kan. Het staat er echt allemaal bij van ‘als IK mijn auto maar kwijt ben’. We zijn er eigenlijk alle twee stil van… zoveel blik op een van de mooiste plekken van Nijmegen: onze Stuwwal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terug richting Ubbergseveldweg zien we een man zijn auto parkeren voor een inrit. De achterdeuren van de auto gaan open een fiets wordt eruit gehaald en hij sluit zijn auto af. We maken foto’s en besluiten de man aan te spreken en vragen hem of hij weet dat hij voor een inrit staat. ‘Ja hoor’ is zijn antwoord. Wij wijzen hem erop dat dat niet mag. “Nou dan verzet ik de auto toch…?” is zijn laconieke reactie. We verbazen ons, maar verbazen ons nog meer als de man begint te vertellen dat hij uit Malden komt en dat hij zijn auto iedere dag hier in de wijk neer zet en dat hij dan met zijn fiets naar het werk in de stad gaat. Dat doen hij en zijn vrouw al jaren zo en ze schuiven telkens een paar straten mee op als het betaald parkeren ook weer opschuift….. Hij wijst naar de auto en zegt erbij vandaar ook deze auto, daar passen de fietsen in…. De auto is een kleine bestelautootje. Hij bedankt ons en gaat de auto verplaatsen, we zijn vergeten te kijken voor welke inrit hij is gaan staan…..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We lopen de Ubbergeveldweg omhoog; we lopen over de stoep en worden bijna aangereden door een auto die een inrit bij een huis in wil rijden. We houden onze pas in en het gaat nog net goed.

We slaan rechtsaf de Huygensweg in. Het is heel rustig op deze weg. Maar zeggen we tegen elkaar dat is wel anders op de tijdstippen dat de school de Sterredans begint of uitgaat. Dan is het een heel druk en gevaarlijk punt.

We lopen door richting Berg en Dalseweg en slaan rechtsaf en lopen terug richting centrum. Uit de Dommer van Polderveldtweg komt de vuilnisauto en slaat linksaf de Berg en Dalseweg in; we maken een foto van de vuilnisauto, omdat we die kunnen inpassen in de Pater Leijdekkerstraat om te laten zien hoe lastig het voor de vuilnisauto is om daar door te rijden.
De mannen van de DAR vonden het duidelijk niet leuk dat ze op de foto waren gezet. Ze staan een eindje verderop op ons te wachten….. we leggen uit waar we mee bezig zijn en ze vinden het geweldig. Ze luchten hun hart over auto’s die op plaatsen staan waar het niet geparkeerd mag worden ( wat wij noemen ‘als IK hem maar kwijt ben’) en het is maar lastig om er langs te komen met de grote vuilnisauto. We laten ze nog even de gemaakte foto’s zien, zeggen, dat ze ze terug kunnen vinden op onze website en ze zijn helemaal blij met ons.

We lopen door en zien een auto staan met de gevarenlichten aan op de fietsstrook; de bestuurder zit achter het stuur……?! Aan weerzijde van de straat zijn lege parkeerhavens?! we maken een foto van de auto en van de auto’s die er omheen moeten rijden en daar komt onze vuilnisauto ook weer aan. Ook hij moet er met een grote bocht omheen manoeuvreren. We leggen het op foto vast en de chauffeur van de vuilnisauto toetert dankbaar een duim opstekend naar ons.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De automobilist op de fietsstrook blijft strak voor zich uit kijken en ineens trekt hij op en verdwijnt….

We lopen door naar het kruispunt waar we begonnen zijn….. daar staan mensen duidelijk iets te doen in de kast van de verkeerslichten en we vragen beleefd wanneer de lichten weer gaan werken. Nou als het technische probleem van de nieuwe installatie opgelost is. Waarschijnlijk hebben ze nu de oplossing. We praten erover hoe gevaarlijk de kruising is en hoe asociaal er gereden wordt; terwijl we praten leggen we het gedrag vast. Een oudere mevrouw vraagt aan ons allemaal of het klopt, dat het verkeerslicht niet meer in geschakeld wordt. We kunnen haar gerust stellen,dat klopt niet en wellicht dat het zo allemaal weer werkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
We lopen verder de Berg en Dalseweg richting Mariaplein. We hebben daar 5 minuten staan kijken en we zagen de ene overtreding na de ander. Automobilisten en fietsers die de verkeerde richting in rijden, auto’s die voetgangers op de zebra geen voorrang geven, fietsers die geen richting aan geven….. Een beetje verbaasd lopen we weer terug richting kruising Heijdenrijckstraat, we worden opgeschrikt door een claxon een auto rijdt door rood bij het voetgangerslicht en de auto erachter laat hem weten, dat dat niet hoort! Doorlopend zien we dan nog een auto staan geparkeerd op een wit kruis voor een inrit.

We besluiten het zit erop voor vandaag……
Volgende keer kijken we nog eens naar het andere deel van de wijk….

– naar boven –