Op de Tooropstraat 16-24 laten fleurige afbeeldingen zien wat er binnen zoal te koop is. Hier is de supermarkt Coop gevestigd en daarnaast de schoenenzaak Livit Orthopedie.

Eurocenter
Aan de binnenkant is weinig te zien van de rijke geschiedenis van het gebouw. Buiten verwijst een koepeltje op de hoek met de Jozef Israëlsstraat naar andere tijden. Er is een schoorsteen te zien met een naambord COOP, vroeger hing daar een bord Nimco, als aanduiding van de schoenenfabriek “ Nimweegse Combinatie” aldaar.

In 1916 werd aan de Tooropstraat, die toen nog Fortweg heette,de hiervoor genoemde fabriek Nimco gebouwd. De straatnaam verwees naar het Fort “De Verbrande Molen” aan het eind van de straat. In 1923 veranderde de gemeente de naam van de straat in Tooropstraat. Deze fabriek werd in 1920 overgenomen door N.V. J. Verschuur & Co., Electrische schoenfabriek (Kinderwerk). Kinderwerk wil zeggen kinderschoenen. Het bedrijf was eerst gevestigd in de Gorisstraat, maar werd te klein voor de 25 personeelsleden, die 1000 paar schoenen per week maakten. Ook de nieuwe fabriek bleek al gauw te klein: in 1924 steeg de productie naar 7000 schoenen per week. Er kwamen bijgebouwen, kantoren, magazijnen en de nieuwste machines werden aangeschaft. De schoenen werden verkocht onder het merk Nimco Het was een gouden formule. Op het hoogtepunt waren er 250 werknemers.

In de jaren zestig begon de neergang, zoals bij veel bedrijven die onvoldoende in staat bleken om zich aan te passen aan de snel veranderende maatschappij op dat moment, onder andere door : stijgende loonkosten, automatisering. Om dit tij te keren werd in 1969 direct vanuit de fabriek schoenen aan particulieren verkocht. Even was het heel druk, omdat de schoenen voor de helft van de winkelprijs werden verkocht.Maar het mocht niet baten: Op 1 april 1970 sloot de fabriek zijn deuren.

Winkelcentrum 1976
De fabriek werd omgebouwd tot een winkelcentrum. Het Nijmeegse architectenbureau Veugelers maakte hiervoor de plannen. Op een foto uit 1976 staat op de gevel te lezen wat hier te koop is: Konfektie, speelgoed, huishoudelijke art., schoenen en lederwaren,levensmiddelen.

In 2008 is de laatste verbouwing gerealiseerd: de supermarkt werd een Coop. De schoenenwinkel ging verder door onder de naam Livit. Op de plek van de bouwmarkt Hubo kwam het magazijn van Livit en een kleine slijterij van de Coop.

Tekst: Anton van der Meer, met dank aan Numaga, Nijmeegs Katern december 1999 en de website Noviomagus voor de foto uit 1976

 

Terug naar Bijzondere Gebouwen