De twee sterflats in 2020

Het heuvelplateau Belvoir en de Batavierenweg was in de oorlog ‘40-‘45 zwaar getroffen. De indrukwekkende omgeving van de heuvelrug – met uitzicht op de Ooypolder – vroeg in de naoorlogse wederopbouwplanning om een architectonisch statement: de Rotterdamse architect Harry Nefkens ontwierp vijf sterflats van 9 verdiepingen, waarvan er uiteindelijk twee gerealiseerd werden.

De beide sterflats aan de Batavierenweg in de jaren ’50.

Vanuit de flat had men een uniek uitzicht op de stad, de rivier, de Ooypolder en het Reichswald. De flats staan op een behoorlijke onderlinge afstand, zodat er op de begane grond voldoende ruimte is het heuvelplateau te betreden. Vanaf de Waalbrug is er een groots en levendig stadsbeeld: rechts de toren Belvedère, links de sterflatgebouwen.

De twee gerealiseerde flats omvatten elk 34 luxe woningen; elke woonlaag heeft twee 4- en twee 5-kamerwoningen. Aan de buitengevels is het betonskelet gedeeltelijk door lichtgeel en paars metselwerk bekleed. De mozaïeken en glazen zandstraalpanelen bij de ingang benadrukken het luxe karakter en verwijzen in hun uitgesproken stijl ontegenzeggelijk naar het eind van de jaren vijftig.

 

Bron: Tijs Tummers, Architectuur in Nijmegen, 1994
Bewerking: Anton van der Meer, 2014

Fotografie: Gerard ter Hart, 2020.

 

Terug naar Bijzondere Gebouwen.