Kennismaken met CPO Elzendal

Wij zijn CPO Elzendal. Al ruim vier jaar werken wij aan de realisatie van onze gezamenlijke woondroom: het bouwen van tweeëntwintig moderne woningen van duurzaam materiaal aan de Elzenstraat. Nu de bouw bijna gaat beginnen, stellen we ons graag aan jullie voor. Zo weten jullie straks wat er aan de Elzenstraat verrijst, voor wie en waarom.

Onze groep bestaat uit verschillende generaties: van jonge gezinnen tot gepensioneerden. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Met een collectieve aanpak willen we een plan realiseren waarin tevens ruimte is voor individuele wensen. Zo heeft elke woning bijvoorbeeld wel een eigen badkamer en keuken, maar delen we de tuin.

Ons project bestaat uit vier eengezinswoningen en achttien appartementen. De eengezinswoningen komen direct aan de Elzenstraat en zijn deels van metselwerk, passend in het straatbeeld. De appartementen komen achter de eengezinswoningen te liggen. Ze zijn verdeeld over twee gebouwen van elk drie verdiepingen. De appartementen, maar ook een deel van de eengezinswoningen, zijn van hout. Dit geldt ook voor het entreegebouw, de begroeide pergola’s en de galerijen.

Centraal in ons project staan enkele gedeelde idealen. Zo bouwen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor de volgende Nijmeegse generaties.

  • Duurzaamheid: Voor afwerking en isolatie gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Het regenwater dat niet wordt vastgehouden door de groene gevels en groendaken loopt naar een natuurlijke poel in de tuin. Deels komt het terecht in ondergrondse infiltratiekratten. We verwarmen en koelen met een centrale bodemwarmtepomp en installeren zonnepanelen.
  • Leefbaarheid: In ons plan zijn verschillende mogelijkheden om anderen te ontmoeten opgenomen: de gemeenschappelijke ruimte en tuin, de parkeergarage, de fietsenstalling, de ruimte tussen de appartementengebouwen en het entreeplein. Zo bieden we elkaar veiligheid en voorkomen we eenzaamheid.
  • Natuurinclusief: De Elzenstraat ligt in de Bomenbuurt. In deze levendige wijk vol hoogteverschillen en fraaie bomenlanen is veel zorg voor het behoud van groen. We sluiten daarbij aan door in onze tuin biodiversiteit te creëren die past bij deze plek in Nijmegen.

Inmiddels is de grondovereenkomst getekend en de omgevingsvergunning binnen. Om dat te vieren organiseerden we op 21 oktober voor het eerst een feest op eigen grond. Voorafgaand aan de bijeenkomst hadden Elzendallers de muren van de toekomstige huizen gemarkeerd met lint. Zo kon je vast in je eigen ‘huis’ rondlopen, zwaaien naar de buren en een idee krijgen van het formaat, uitzicht en ligging (zie foto).

De onderhandelingen met de aannemer zijn nog niet rond, dus het blijft spannend. We hopen dat op korte termijn de bouw kan starten. Tot ziens aan de Elzenstraat!

Meer weten over ons project? Kijk dan eens op www.elzendal.nl